5.11.2014

Kani muuttaa kotiin

Kanin hankinnan -bloggaussarjassa on edetty mielenkiintoiseen vaiheeseen, oma ihana pitkäkorva muuttaa tänään kotiin! Jos et ole vielä lukenut kahta edellistä osaa, lue kanin hankinnasta ja ostamisestaTässä osassa käsittelen kanin tarvikkeita ja ensimmäistä päivää kotona. 

Kani oikaisee takatassunsa, se ottaa rennosti.


Valmistautuminen kanin tuloon


Ennen kanin muuttamista luoksesi kannattaa valmistella sen tuleva asuinympäristö valmiiksi. Jos kani muuttaa luoksesi sisälle, mieti mihin kanin oma paikka tulisi. Vaikka kani olisi 24/7 vapaana, se haluaa oman paikan, pesän, tukikohdan, turvapaikan, jossa viettää aikaa. Villikaneillakin on ihan oma kolo, vaikka ne saavatkin loikkia nurmella niin paljon kuin lystäävät. Vaikka kani ei siis välttämättä tarvitse häkkiä, häkin ostamisessa on silti itua. Häkki ei nimittäin ole vain paikka johon kani teljetään, se on kanin omaa tilaa, jossa se voi rauhoittua.

Tilaa, jossa aiot antaa kanin jaloitella, kannattaa toki tarkkailla kanin silmin jo etukäteen. Mene vatsallesi lattialle makaamaan, jos sinulla on vaikeuksia hahmottaa mitä kani tilassa löytää. Poista tai suojaa sähköjohdot. Huomio matalat tasot, kani osaa hypätä lattialta tuolille, halutessaan pöydällekin. Ei siis välttämättä kannata antaa sille mahdollisuutta hyppiä tasolta tasolle. Toiset kanit eivät välitä kiipeilystä, mutta toiset tuntuvat rakastavan tosielämän tasohyppelypelejä. 

Taidanpa hypätä.

Mitä kani tarvitsee? 


Sisusta kanin häkki valmiiksi. Kannattaa hankkia erillinen vessalaatikko. Kaneille on myynnissä omia kulmavessojaan, mutta myös kissanvessa tai vanha muovilaatikko kelpaa.  Vessaan voi laittaa kuivikkeeksi puruja, turvetta, puupellettejä tai kissanhiekkaa. Kaikissa on omat hyvät ja huonot puolensa, joihin en nyt tässä tekstissä mene. Testaamalla löytää sen kuivikkeen joka omaan elämään parhaiten sopii. Kuivikkeen lisäksi on hyvä hankkia pieni lapio, jolla vessaa siivoaa. 

Muualle häkin lattioille voi laittaa esimerkiksi räsymattoja. Jos kani ei ole vielä täysin sisäsiisti, voit käyttää häkissä esimerkiksi pyyhkeitä. Ne on helppo nakata pesuun vahingon sattuessa. Koko häkin pohjan purulla peittäminen voi olla houkuttelevaa, mutta kanin sisäsiisteyttä se ei välttämättä edistä. 

Pinjan ruokakuppi, juomakuppi, ja annostelulusikka.


Kani tarvitsee myös ruokakupin ja juomapullon/kupin. Kuppien on oltava sellaisia, että kani ei saa niitä helposti kaadettua. Juomapullo kiinnitetään kanin häkkiin niin, että sen on helppo juoda siitä. Tuoreruuan tarjoilemiseen jotkut käyttävät erillistä lautasta, mutta ne voi laittaa myös samaan kuppiin tai tarjoilla luovasti millon mistäkin. Kanille saa helposti virikkeitä laittamalla voikukanlehdet roikkumaan häkin pinnojen välistä ja piilottamalla omenanpalan wc-paperitollon sisään. 

Ruokailuun kani tarvitsee myös heinähäkin. Se pitää heinät siistinä, eikä kani pääse tallomaan niitä alleen. Kanit pitävät heinissä istuskelusta, mutta istuskeluheinää harvoin syödään. Lisäksi osa kaneista pissaa heiniin mielellään. On siis fiksumpaa pitää (syönti)heinät heinähäkissä, josta kani voi vetää niitä itselleen. Jos heinähäkki on metallinen verkkosysteemi, sijoita se mielellään häkin ulkopuolelle, tai ainakin niin ettei kani voi hypätä heinähäkkiin istumaan. Verkkoheinähäkissä istumisessa on nimittäin se vaara, että kanin tassu menee pinnojen väliin ja se loukkaantuu yrittäessään tempoa itsensä irti. Samalla tavalla on hyvä muistaa, että kanit hyppäävät mielellään vapaana ollessaan häkkien päälle. Laita siis häkin katolle esimerkiksi matto, jolloin katolla on turvallista istua, ilman vaaraa jalan juuttumisesta pinnoihin. 

Tehdashäkkejä voi laittaa kaksi päällekäin.


Nyt tarvitsee enää hankkia hyvälaatuista heinää. Hevosille tarkoitettu heinä on kaneille sopivaa, joten eläinkauppojen lisäksi voit kääntyä lähitallien tai tutun hevosenomistajan puoleen. Osta myös kanille tuttua pellettiä, etenkin jos et saa kasvattajalta pientä eväspussia mukaan. Varastoon voit ostaa myös tuttua tuoreruokaa: porkkanoita, omenoita tai mitä kani onkaan tottunut syömään. Ensimmäisinä päivinä ei kannata aloittaa ihan uutta ruokalajia. 

Kani matkustaa kuljetuslaatikossa.
Lisäksi kani tarvitsee kuljetuslaatikon. Ensimmäisen matkan kasvattajalta kotiin se voi toki taittaa pahvilaatikossakin, etenkin jos matka ei kestä tunteja. Kanit matkustavat kissankuljetuslaatikossa, jotkut pienet kanit voivat mahtua vielä pienempiin kuljetuslaatikkoihin. Kuljetuslaatikko ei saa olla liian suuri, eikä kania saa kuljettaa esimerkiksi tehdashäkissä autossa. Isossa tilassa kani mahtuu kolarin sattuessa lentämään pitkän matkan ennen törmäystä boksin seinään. On siis turvallisempaa matkustaa pienessä laatikossa.

Jossain vaiheessa sinun on hankittava myös kynsisakset. Kannattaa hankkia myös hyvä taskulamppu, jolla voit valaista kynttä. Näin on helpompi nähdä kynnen sisällä oleva verisuoni, johon asti kynttä ei saa leikata. Lisäksi voit tietysti ostaa kanille leluja. Pesämökki on tärkeä, sillä kani haluaa olla aina välillä piilossa. Sen voit askarrella pahvilaatikosta, nikkaroida itse tai hankkia kaupasta. Kanin täytyy myös saada järsiä, joten mieti, mistä löydät puhtaita oksia. 


Kanin ensimmäinen päivä kotona


Kun kani vihdoinkin saapuu, sen puuhailuja jaksaisi seurata tunnista toiseen. Anna kanille kuitenkin aikaa tutustua uuteen ympäristöönsä ja ääniin. Ensimmäisenä iltana kani ei välttämättä halua tulla häkistään tutkimaan muuta asuntoa. Sen sijaan se tutustuu häkkiinsä ja selvittelee sen suojissa minkälaiseen paikkaan on oikein päätynyt. Annan kanin olla häkissä, jos se ei itse hyppää sieltä ulos. Kani ehtii kyllä myöhemmikin tutkia huonetta. 

Laita kanille tarjolle heinää, vettä ja ne ruuat mitä se on tottunutkin saamaan. Kun se syö, pesee itseään ja tekee tarpeensa, tiedät että se alkaa kotiutua. Hermostunut kanit ei useinkaan malta syödä, saati maata rennosti. Siinä vaiheessa kun kani naksuttaa heinää ja pötkähtää sitten lepäämään, tiedät sillä olevan kaiken hyvin. 

Älä epäröi nostaessasi kania. 


Kani voi olla useammankin päivän tavallista säikympi ja vierastaa ihmisiä. Osa kaneista liikuu vieraassa ympäristössä reippaasti, osa tarvitsee paljonkin aikaa uskaltaakseen tutkimaan paikkoja. Älä siis ihmettele, jos kani ei toisenakaan päivänä hyppää heti häkistä ulos kun avaat sille oven. Voit puuhailla samassa huoneessa kiinnittämättä kaniin huomiota, kani seurailee sinua kyllä, vaikka ei luoksesi tulisikaan. Kun kani jaloittelee häkistä, kannattaa mennä istumaan tai makoilemaan lattialle. Ole paikallasi ja annan kanin itse tulla tutkimaan sinua. Voit yrittää silittää kania kuonosta ja otsasta tai antaa sille vaikka pienen herkun. Kania tarkkailemalla opit sen elekieltä. Pikkuhiljaa opit tunnistamaan sen viestejä. 

Artikkelisarja päättyy. Suunnittelen seuraavaa sarjaa kanin hoidosta ja aloitan sen piakkoin. 


3 kommenttia: